Træsnit

Træsnit

Træsnit er en gammel og fin håndværksmæssig teknik til at trykke kunstplakater. På denne side kan du læse mere om processen og om hvordan jeg gør det.

Træsnit

‘Portræt af flygtningedreng’. Inspireret af mit arbejde på udrejsecenter Sjælsmark. Træsnit på kunstpapir fra Silberburg.


Kort om træsnit

Træsnit er en kunstnerisk trykketeknik hvorved man kan skabe flere udgaver af kunstplakater med samme motiv. Det opnås ved at skære motivet ind i en træplade der derefter sværtes med trykfarve og til sidst bliver trykt på papir. Teknikken er gammel og blev udviklet i Kina, hvorefter den bredte sig til Europa i 1200-tallet. Sidenhen har teknikken i perioder næsten været forsvundet, men er gang på gang kommet tilbage. Flere kunstnere har beskæftiget sig med denne teknik, hér i blandt kan nævnes Albrecht Dürer, Paul Gauguin, Edward Munch og de tyske ekspressionister, såsom Nolde, Kirchner, Kollwitz og Schmidt-Rotluff. Især de sidste finder jeg en stor inspiration i.


Udsnit af mine to kunstplakater lavet med træsnit. Fra serien ‘Pas godt på jorden’

Træsnittets proces

I det følgende kan du læse om hvordan jeg laver mine træsnit – fra skitse til endeligt værk. I dette eksempel vil jeg vise hvorledes mit værk ‘Pas godt på jorden, min pige’ er blevet til.

Idé og skitse

Alle mine værker starter med en idé. Motivet udvikler jeg ved at sidde og tegne idéen, samt studere hvordan de forskellige elementer jeg vil have med i mit motiv ser ud. Når jeg først har lavet nogle rå blyantsskitser som indeholder elementer, vinkler og komposition, tegner jeg efterfølgende en endelig skitse som er gældende for det kommende træsnit.

Spejling, overførsel og tilpasning af motiv

Den endelige skitse skal tilpasses størrelsen til den træplade, der skal skæres i,og det betyder man som regel skal gøre motivet fra tegningen større eller mindre på træpladen. Der er mange måder at gøre dette på – måske ved hjælp af computer, fotokopimaskine eller ved kvadreringsmetoden som jeg selv bruger. Den er hurtigere end man tror når man først vender sig til den.

Maleri på træplade

Det er meget vigtigt at man husker at motivet bliver spejlvendt når det trykkes. Derfor skal motivet altså spejlvendes når det skal tegnes på træpladen. Dette gøres nemt på et lysbord.

Ved overførsel af motiv til trykpladen kan man igen bruge kvadreringsmetoden direkte på træpladen, eller overføre via kalkérpapir eller bagepapir. Igen er der her mange muligheder.

Skæring i træpladen

Når motivet er tegnet op på pladen er den klar til at skæres i. Dette gøres med træsnitnings værktøj – dvs. u-jern, v-jern , lige jern, skrå jern osv. Det kan anbefales at købe et komplet træskærersæt. Man skal vælge en blød træsort at skære i – fyrretræ eller lindetræ eksempelvis. Man kan også bruge kirsebærtræ, hvilket vil få træets årer til at træde frem i den endelige kunstplakat.

Som udgangspunkt arbejder de fleste kunstnere med at det er motivets lyse toner der skæres ud, og der trykkes med mørk farve. På denne måde får det endelige tryk, den lyse farve fra papiret, og den mørke farve fra den sværtede træplade. Man kan jo også trykke flere farver oveni hinanden, f.eks. ved hjælp af forskellige plader, men også ved hjælp af teknikken reduktionstryk. Det er jo kunst, så det er kun opfindsomheden der sætter grænser. Alt kan kombineres på utallige måder.

Træsnittets trykproces

Selve trykprocessen kræver virkelig finesse og øvelse. Det kræver en fornemmelse for hvor meget sværte der skal på pladen samt et håndelag i forhold til at placere trykket korrekt på det, som regel meget dyre, trykpapir. Så man har ikke råd til at ødelægge alt for mange endelige kunsttryk.

Grundlæggende skal trykpladen sværtes med en gummivalse. Man blander farven på en glasplade, hvorefter man ruller valsen i farve, og ruller derefter farven ud over trykpladen. Dernæst skal trykpladen presses mod papiret. For små formater kan man lave presset ved at lægge pladen nederst, trykpapiret ovenpå og dernæst presse ved at stryge og trykke en bageske henover. På denne måde kan man også lege med hvor meget sværte der skal afsættes og hvor. Til formater over A4 skal man bruge en trykpresse til at lave selve træsnittet, og man kører således plade og trykpapir gennem pressen, hvorefter den endelige kunstplakat hænges til tørre. Begge trykteknikker, med valse eller bageske, kræver øvelse, og man skal prøve ad for at lære det. Man skal lære det enkelte trykpapir og den enkelte sværte at kende for at få sine ønskede resultater. Lav derfor prøvetryk.

Først smøres den røde tryksværte på trykpladen med en gummivalse. Derefter ses det første røde tryk af træsnittets første trykgang. Denne kunstplakat er først trykt med et rødt lag, og derefter et støvet mørkeblåt lag.

Kunstnere er meget delte i dette spørgsmål, men jeg foretrækker at bruge en vandbaseret tryksværte, det er nemt og sikkert at arbejde med. Jeg kan anbefale den fra Tuga. Den er nem at bruge og giver et flot finish. Andre kunstnere foretrækker oliebaserede sværter.


Når trykkene er tørre er processen slut – og ens træsnit eller kunstplakater er færdige. Nu kan de signeres med navn og nummer. Den håndgjorte trykproces har enormt mange led og processer, men resultatet er fine og helt unikke kunsttryk, som aldrig er helt ens, hvilket gør hver og én plakat helt speciel. Jeg elsker både processen, håndværket og de endelige værker.


Det endelig træsnit

Det endelige træsnit ‘Pas godt på jorden, min pige’ trykt i 10 eksemplarer på Fabriano kunsttryk papir.


Se mere kunst

Kunsttryk

Kunst tryk

Samt et stort udvalg af linoleumstryk. Alle sammen håndlavede og trykt i forskellige størrelser…

Illustrationer

Professionel tegner illustrator Jakob i bor i København

Illustrationer til magasiner, bøger og tøj bl.a. Tegninger kan komme på alt, så alt ser mere spændende ud.


Forside / Blog / Kunst tryk

1 kommentar til “Træsnit”

  1. Pingback: Kunstklubbens 2020 samtidskunst - træsnit af Jakob Ingvorsen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *