Kunst tryk

Hér på siden ses mit udvalg af unikke kunst tryk. Alle tryk er skabt med originale gamle teknikker og håndfremstillede, hvilket betyder at alle tryk er lidt forskellige fra hinanden. Ingen er fuldstændig ens, og kan variere lidt i forhold til hvordan tryksværten fordeler sig på papiret.

previous arrow
next arrow
Slider

Derfor er alle tryk unikke og ingen kan få præcis det samme tryk. På denne måde får man en hel speciel, håndlavet kunstplakat.

NYHED – Ny serie af kunst tryk er færdigtrykte. Serien ‘Pas på jorden’ præsenteres hér.

Jeg har i den seneste tid arbejdet med træsnit, og har lavet to store kunstplakater. I lyset af miljøkrisen og de politiske tiltag om den grønne omstilling, må man i den grad sige, at den måde vi behandler kloden på får betydning for de kommende generationer. Vi skal passe på jorden for vores børns skyld, og vi skal lære dem at passe på den. Alle har et ansvar. Dette illustrerer disse to træsnit.

Jeg har skrevet en artikel om hvorledes jeg har trykt plakaterne vha. den gamle teknik træsnit – læs den hér, og se hvordan plakaterne er blevet til.

Kunst plakaterne er endnu ikke til salg i min webshop – det kommer de. Men har du interesse nu kan du skrive til mail@jakob-i.com

‘Pas godt på jorden, min pige’, træsnit i 10 eksemplarer, trykt på 250 grams kunstpapir fra Fabriano, 45 x 62 cm

Pigen holder kloden i sine hænder medens hun kigger på den. Det er hendes ansvar at passe på den, og det er vores ansvar at lære hende det. Børnene skal arve jorden, den er deres.

‘Pas godt på jorden, min dreng’, træsnit i 10 eksemplarer, trykt på 250 grams kunstpapir fra Fabriano, 45 x 62 cm

Drengen vander jorden og blomsten. Et rigt miljø og en sund natur er vital for de fremtidige generationer og klodens overlevelse. Børnene skal arve jorden, og vi skal lære dem at passe ordentligt på den. Det er børnenes jord.


Serien ‘Fødsel’

Alle tryk hér er kun trykt i fire og otte styk pr. motiv. De er individuelt håndfarvede med akvarelmaling efter trykprocessen. Værkerne er også trykt på forskellige papirtyper, men de fleste er lavet på håndlavet tysk bøttepapir fremstillet efter 2000 år gammel opskrift. Dette giver værkerne ekstra struktur og gør hvert tryk endnu mere særegent. Motiver viser den fantastiske følelse det er at blive far og mor.

Ovenstående kunstplakater skildrer hvorledes at barnet starter med et kys mellem en mand og en kvinde. Barnet vokser i kvindens mave, alt i medens hun vokser og bliver til mor. Den nyfødte griber om forældrerens finger, og senere hen går tiden med at faren lægger det lille barn i seng om aftenen.


‘Kvinden’

Små linoleumstryk med portræt af kvinde. Trykt på håndlavet tysk bøttepapir fra Silberburg. Hvert billede er kun trykt i 6 eksemplarer.


Serien ‘Sluk for strømmen – tænd for naturen’

Denne serie af linoleums tryk beskæftiger sig med miljøet og den grønne omstilling. Den foreslår hvordan vi alle kan gøre lidt mere for miljøet, ved at ændre vores forbrugsvaner. Trykt i meget lille oplag af 4 tryk i hver farve, på brunt akvarel papir.


Køb kunst tryk

Klik til webshop for at købe kunst tryk. Hér er også andre værker til salg, eksempelvis malerier og skulpturer.


Kunst tryk med miljø tema

Nedenstående tryk handler om klimaforandringerne. Om hvorledes vi kan lade os inspirere af de gamle naturfolk, der levede bedre i balance med naturen, og vi kan begynde at kæmpe for naturens bevarelse.


Kunst trykkets proces – se hvordan jeg laver mine træsnit.

Jeg trykker mine store plakater i det grafiske værksted på Mantziusgården i Birkerød, som jeg deler med andre grafiske trykkere, samt min kære kollega kunstnerkollega Britta Kjærulf, som leder værkstedet.

På min blog har jeg beskrevet hvorledes jeg skaber mine kunst tryk – fra skitse til endelig plakat. Det er en fantastisk kreativ proces, som jeg elsker. Vil du være med bagom værket? Læs mere hér


Linoleums tryk – lidt om teknikken

Teknikkerne der er brugt til fremstilling af mine kunst tryk er linoleumstryk og træsnit. Linoleums kunst tryk er skabt ved at snitte motivet i en linoleumsplade, for derefter at sværte den med trykfarve med en valse og til slut skabe trykket, ved at køre pladen sammen med papiret gennem en trykpresse. Den sværtede plade presses således sammen med papiret, og derfor afgiver pladen farve til papiret. Linoleumstryk er et såkaldt højtryk.

Derefter hænges trykket op til tørre. Når det er tørt er kunstplakaten færdig. Man kan udvide teknikkerne ved at trykke flere farver i samme plakat eller kombinere trykket ved også at farvelægge det med akvarel farve. Man kan også trykke på forskelligt slags papir.

Mere nysgerrig på teknikken? Klik hér for at se en video med processen lavet af Julie Bruun.


Kvaliteten af mine kunst tryk

I mit kunstneriske arbejde går jeg meget op i at lave den bedste kvalitet overhovedet. Det samme gælder mine kunst tryk. Således trykker jeg motiverne på kunstpapir fra Fabriano og Silberburg. Sidstnævnte leverer håndlavet papir der er fremstillet efter en 2000 år gammel opskrift – det såkaldte bøttepapir. Dette ses på kanterne af papiret som er håndrevne. Fabriano leverer et lækkert tykt papir i 250 g hvilket får farverne til virkelig at skinne op, og har en dejlig stoflighed.

Derudover kasserer jeg de tryk i processen som jeg ikke finder gode nok, måske er der ikke nok sværte på eller måske er de ikke præcise nok, og derfor er mine oplag af kunsttryk heller ikke særligt store. Mellem 8-12 tryk er normalt kun til salg af det samme motiv. På denne måde sikrer jeg en høj kvalitet af de endelige tryk.

Jeg bruger vandbaseret sværte af sundhedsmæssige årsager, men den er fed, tyk og opak og har en god farvekraft på de endelige kunstplakater.


Unikke, originale kunstplakater

Det kan svære svært at vælge om man skal købe kunstplakater trykt på et trykkeri eller et håndlavet tryk

Køber man masseproducerede tryk er det klart at flere har dem. Prisen er også billig, og man kan hurtigt få noget pænt på sine vægge. Der er rigtigt mange plakater at vælge imellem idag, og rigtigt mange webshops at gå til. Det er fedt at kunne lave en mosaik væg med alle sine fede prints og plakater.

Som billedkunstner har jeg dog valgt at fokusere på kun at lave og sælge håndlavede kunst tryk, fremfor masseproducerede plakater. Når man står med de håndlavede plakater i hånden er det en helt anden følelse at røre ved, farverne er helt skarpe og papiret er lækkert med strukturen i overfladen. Derudover er der bare heller ingen andre der har præcis den plakat. Den er håndlavet og unik.

Originale kunst tryk er dyrere at købe end masseproducerede plakater. Men man får også en helt anden kvalitet for pengene og en helt unik ting på sin væg. De kan købes direkte af kunstneren, der ofte har studeret de gamle teknikker der bruges til at lave dem, såsom linoleumstryk, træsnit, radering, litografi eller serigrafi. Disse tryk metoder kræver virkelig øvelse, præcision og håndværk. Der er gået mange plakater tabt i øvelses processen, førend man lærer præcist hvordan det hele skal spille sammen og lykkes, for at skabe det enkelte kunst tryk. Kunstnere har gennem tiden altid produceret kunst tryk, og for anerkendte kunstnere er deres tryk idag blevet mange penge værd.

Som kunstner foretrækker jeg den sidste slags plakat – den originale. De prisbillige alternativer er der intet galt i at have, men jeg foretrækker originale kunsttryk da de har mere sjæl. Derfor sælger jeg kun håndlavede tryk.


Tilbage til forsiden / Maleri / Skulptur / Træ relieffer / Graffiti Kunst

Del siden...