Børnebogsillustrationer

Lav din egen børnebog – sådan gjorde børnebogsforfatter Randi Jensen Cohen


Hvordan laver man en børnebog? Hvem skal lave illustrationer til den? Og hvordan udgiver man den? Skal jeg gennem et forlag eller selvudgive? 

Spørgsmålene er mange for debuterende børnebogsforfattere når deres tekst er klar til at skulle ud i verden. Hér bringer jeg på min blog et interview med børnebogsforfatter Randi Jensen Cohen, der fortæller om hvordan hun lavede sin første børnebog…. gode råd om at skrive, samarbejde med illustrator og udgivelse. Kort sagt om hele processen. 

Børnebogsforfatter Randi Jensen Cohen

Randi Jensen Cohen

Randi er en kreativ sjæl på mange måder. Hun er meget kunstnerisk og foruden sit skrive virke maler hun også malerier. Randi har 3 børn og bor i Hellerup med sin mand Rani. Hun har en fantastisk fantasi, mange gode idéer og er også meget energisk i forhold til at få sine projekter gennemført. Efter hendes første børnebog har Randi fået mange flere skrive opgaver. Idag har hun samtidig hendes eget forlag – Boofino.

Er 46 år og har 3 børn
Uddannet pædagog
Bopæl Hellerup

Har boet i udlandet i 15 år
Har forlaget Boofino som udgiver børnebøger

Hvorfor skriver du fortællinger til børn?

Jeg tror, lysten til at digte historier og bygge videre på sjove ideer, som pludselig opstår, er noget, jeg længe har holdt af, både i den tid, jeg arbejdede som pædagog, men også i min egen hverdag med mine egne børn. Jeg holder meget af de “sjove vinkler” og af at anskue tingene lidt fjollet. Det kan der komme mange sjove ideer ud af.

Efter du havde skrevet din første historie, og besluttet dig for du gerne ville have den udgivet – hvor var du så henne, og hvad drømte du om?

Jeg har altid elsket bøger, både selve historierne i dem, men også selve bogen som objekt. Så det har da ligget i mig, at det kunne være skønt at lave en børnebog med flotte illustrationer, som løfter selve historien til et højere niveau. Men jeg vidste selvfølgelig ikke, hvordan processen var.

Det krævede lidt research, og jeg endte med at kontakte Skriveværkstedet, som tilbyder al den assistance, man har brug for, når man udgiver en bog. Fra redigering til tryk og distribution, så de har været med mig hele vejen, hvilket for mig har været alletiders, da mit mål har været at lave børnebøger af høj kvalitet, hvorfor jeg gerne ville have professionelle med ind over processen.

Med hensyn til illustrator var jeg heldig, at få kontakt til Jakob ret hurtigt, via vores fælles familie, og han var med på ideen til bogen fra starten. Så det blev et spændende samarbejde.
Bogen om Leo finder sted i København på den internationale skole, og Jakob var ude og researche området og interiøret på skolen, hvilket blev en del af bogen, og denne genkendelighed er der mange børn, som har haft det sjovt med at opdage, når de læser den.


Randis børnebog er tegnet af illustrator Jakob i

Jakob i er illustrator og tegner til mange forskellige opgaver, deriblandt børnebøger. Klik forneden og se alle bogens billeder, samt en video af bogen. Du kan også se flere illustrationer til børn og børnebøger.


Hvad har været dine 3 største udfordringer i processen med at få lavet din første børnebog?

Jeg tror, min største udfordring har været den mere praktiske side af projektet med at starte egen virksomhed, hvilket man skal hvis man vil have sin bog i distribution. Men det gik nu helt fint. Derefter skal man finde en balance imellem at lytte til andres ideer og ekspertise, dvs lægge ens eget ego på hylden, og samtidig lytte til sin egen mavefornemmelse. Målet er, at få den bedste bog som muligt ud at processen. Man bruger meget tid og penge på det, så man skal ende med et resultat, man er glad for. Men hvis man formår at balancere mellem det ovenstående, tror jeg, man får et godt resultat. En tredje ting må være den sårbarhed som er i at udgive en bog, også selvom det er en relativt kort børnebog. Der skal man lige finde modet og bare klø på.

tegner Jakob i

Hvad er din oplevelse med at selvudgive bogen?

Det gode ved selvudgivelse er selv at være inde over hele processen, hvilket er sjovt, spændende og selvfølgelig meget lærerigt.

Har du tænkt over at udgive dine børnebøger i e-bogs format?

Jeg har ikke overvejet at lave en e-bog, da jeg ikke selv har brugt børne e-bøger, men det kunne være næste projekt.

Hvordan var det/ hvad følte du da du havde udgivet din første bog?

En bog har man for altid, og hvis man er kommet godt igennem processen, føles det fantastisk at stå med det endelige resultat, en bog, som man selvfølgelig har lavet i samarbejde med andre, men som man oprindeligt selv har fået ideen til og har taget initiativ til at få ført ud i livet. Det føles godt.

Hvor er du henne i dag med dine børnebogskarriere?

I dag har jeg udgivet endnu en børnebog og er i gang med 3 mere. Så det er enormt interessant, lærerigt og også sjovt at skabe nogle forhåbentligt tankevækkende børnebøger. Jeg er i startfasen af det hele, så det er spændende at se, hvor det fører hen.

De 3 største udfordringer for ny debuterende børnebogsforfattere – og 3 løsninger

Økonomi

De fleste tror det er meget dyrt at få udgivet en børnebog og det er svært at finde nok penge.

Men det behøves ikke være så dyrt igen – du behøves ikke printe et stort oplag og du behøves heller ikke udgive gennem et forlag. Du kan selvudgive og få printet en bog automatisk hver gang en bliver solgt. Se mere på Books On Demand.

Kender ikke til processen

De fleste kan ikke overskue processen ved at udgive børnebøger og kender ikke til mulighederne. 

Du kan få lavet illustrationer og layout samme sted. Det er billigere. Måske kan du starte med en e-bog, så skal intet trykkes. Du kan gratis få din egen side at sælge dine bøger fra eller få dem solgt på bl.a. Saxo. Skriv til mig på og jeg hjælper dig videre.

Er i tvivl om historien er god nok

Det er sårbart at udgive sin første bog – det er det for alle. 

Men hvad om dit netværk gav dig kritik eller du kan gøre som Randi og få professionel hjælp og feedback. 

“Jeg synes, det er alt arbejdet værd at lave børnebøger og give ens idéer liv og form. Men selvfølgelig er der også udfordringer, det kan ikke undgås, og de er bare en del af processen”

– Randi Jensen Cohen, Børnebogsforfatter

Hvilke råd vil du give mennesker med børnebogsforfattere i maven?

Jeg tror det, jeg vil sige er, at husk at målet er en så god bog som muligt, så vær åben for andres ideer og kritik, men vær også opmærksom på, at det er dit projekt, så lyt til dig selv og hold fast i det, som er vigtigt for dig. Husk at få friske og gerne professionelle øjne på det, du laver, da du vil se dig blind på din egen tekst osv. En sidste ide kan være, at se sine yndlings børnebøger igennem, så man har styr på, hvad man selv godt kan lide i en børnebog, og kan have fokus på det. Så skal det nok blive en god bog.

Hvad har været den størte tilfredsstillelse ved at lave din børnebog ‘Leo First Day at the Blue School by the Sea’ ?

Den største tilfredsstillelse er nok, at ens lille historie og budskab er blevet til en fin bog, som mange børn holder af at læse og får noget ud af.
Jeg synes, det er alt arbejdet værd at lave børnebøger og give ens ideer liv og form. Men selvfølgelig er der også udfordringer, det kan ikke undgås, og de er bare en del af processen.

Børnebogs illustrator Jakob i

Ønsker du at spare penge på dine illustrationer?

Der er faktisk illustrationsarbejde til ethvert budget. Fordi der er så mange stilarter kan man lave simple, men samtidigt flotte, illustrationer på et begrænset budget. Læs hvordan forneden.

Se flere børnebogs illustrationer

Se flere illustrationer til børn – plakater, børnebøger tegneserier og figurer

Børnebogs illustrator viser sine skitser inden bogen bliver rentegnet

Se hvordan en børnebog bliver til – forfatter og illustrator imellem


Forside / Illustrationer / Børnebogsillustrationer / Samarbejde

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *