Lav dit eget familie våbenskjold med de værdier din familie har sammen med tegner og heraldiker Jakob i

FAMILIE VÅBENSKJOLD | FÅ TEGNET DIN FAMILIES VÆRDIER I ET VÅBEN DESIGN


Her kan du læse om hvad et familie våbenskjold er, se eksempler på våben tegnet og malet af professionel kunstner og heraldiker og læse om hvordan du kan få lavet din egen families personlige våbenskjold sammen med Jakob i


Hvad er et familie våbenskjold?

Våbenskjold tegning og maleri af familie våbenskjold

Våbenskjold har en lang tradition der strækker sig tilbage til middelalderen. Våbenskjold blev brugt til det praktiske formål at identificere en ridder enten på slagmarken eller til ridderturneringer.

Skjoldet skulle således kommunikere ridderens slægt og bedrifter – og kunne ses og aflæses på stor afstand. Derfor har våbenskjold et specielt design hierarki, da det skal kunne læses, eller blasoneres som det oprindeligt hedder.

I takt med våbenskjoldenes udbredelse fik flere og flere slægter tegnet deres egne familie våbenskjold. Traditionen fortsatte selvom ridderturneringer og middelalderlig krig forsvandt – og med forskellige op og nedture i kunstformens udbredelse – findes den stadig. Idag er det populært i Danmark at få tegnet et familie våbenskjold i forbindelse med bl.a. slægtsforskning.

Familie våbenskjold | Aaløse familien

Våbenskjoldet til Aaløse familien, skulle kommunikere familie sammenhold og gavmildhed.

Således brugte de elefant symbolet, triquetra og kompasset til at signalere deres familieværdier – elefanten er et flokdyr, triquetra er et evigheds symbol for familie og kompasset signalerer samme retning. Med andre ord, sammen i samme retning. Gavmildhed og kærlighed tegnede jeg ved at lade to hænder overføre kærlighed mellem sig.

Sloganet på banneret var ‘stærkere sammen’. Familie våbenskjoldet blev malet med tusch og akvarel farve på kunstpapir i 50 x 70 cm.

Våbenskjold tegning af heraldiker fra København Jakob i
Familie våbenskjold tegnet med stamtræ i skjoldet af tegner Jakob i

Familie våbenskjold | Flemming Andersens slægtstræ

Denne opgave er en fusion mellem et familie våbenskjold og stamtræ. Gaven var til kundens far som fyldte 60 år, og de havde i den anledning fået udarbejdet et slægtstræ, som jeg indarbejdede i en skjold form.

Ikke et traditionelt våbenskjold, men det var heller ikke pointen – det var at lave et klassisk vægtæppe der præsenterede slægtstræet. Det blev malet op på et lærred på 1,5 x 2 m og spændt ud mellem to store trærundstokke jeg bejdsede op i farver der passede til motivet.

Familie våbenskjold | Engelbrecht familien

Våbenskjoldet til familien Engelbrecht var en fødselsdagsgave til familien far fra hans børn.

De ønskede at give en ganske speciel og mindeværdig gave og valgte at få designet et våbenskjold med deres værdier – stærk, gavmild, rejselysten, kærlig og med næse for forretning.

Det endelige skjold blev malet med oliemaling i den klassiske tradition og på træ. Efterfølgende blev træet skåret til så det blev et fint og prægtigt kunstværk.

Våbenskjold design malet på træ og skåret ud så det bliver et kunstværk

Regler for familie våbenskjold og våbnets betydning

Man kan ente arve et familie våbenskjold eller man kan få tegnet et nyt. Man kan derfor undersøge om man er i en slægt der i forvejen har et våbenskjold. Er man ikke det, kan man få lavet sit eget. Det er også muligt at tegne sit eget familie våbenskjold selvom man har retten til at arve et. Således gjorde den tidligere franske kejser Napoleon samt den tyske digter Goethe.

Et familie våbenskjold må ikke kopieres eller bruges af andre end ens slægt. Har din familie et våbenskjold allerede, må du gerne få tegnet det op igen eller malet på en anden måde, ment sådan at våbnet og symbolerne skal være ens, men du må gerne få det gengivet med anden maling eller i et mere tidssvarende udtryk.

Alle familier i Danmark, borgerlige såvel som adelige, kan få tegnet deres eget våbenskjold og det skal hverken godkendes før eller bagefter.

Beskyttelse | Din families våbenskjold er kun jeres

Når du og din familie har et våbenskjold, er det kun jer der må bruge det. Ingen andre må tage og bruge jeres våben. Beskyttelsen ligger ikke i den måde det er tegnet på – men i hvad der er tegnet, symbolerne.

Får du tegnet dit eget våbenskjold, er det således en gave eller et værk, der går i arv fra generation til generation. Dine børn, deres børn osv. kan bruge det.

Kilder – https://rrj.dk/vaabenskjold og https://heraldik.org/

Våbenskjold design og dets tradition

Våbenskjold design med ræve som støtter

Da våbenskjold oprindeligt blev udviklet som identifikation på slagmarken og ved ridderturneringer i middelalderen var det naturligvis vigtigt at man tydeligt kunne aflæse dem – og fra lang afstand. Det resulterede i nogle regler for hvordan man tegnede dem, nogle design regler kaldet heraldik.

Skal man have lavet et familie våbenskjold skal man derfor beslutte sig for hvor tæt man vil lægge sig opad de klassiske regler. På den ene side skal et våbenskjold idag ikke bruges på slagmarken, og på den anden side er det jo også charmen ved våbenskjold og heraldikkens kunst, at de har et klassik præg.

Grundlæggende, og helt overordnet, er de klassiske regler simpelt forklaret i det følgende –

  • Farver | Vælg en grundlæggende farve (rød, grøn, sort, blå eller lilla) og kombinér med enten guld eller sølv
  • Grundlæggende design (blasonering) | Skjold med symboler, med hjelm ovenpå. Ovenpå hjelm, en vulst og et hjelmklæde. En vulst er et stykke stof der holder hjelmklædet fast på hjelmen
  • Ekstra design tilvalg | Man kan have støtter på siden af et skjold i form af dyr eller figurer, man kan vælge at få en figur på toppen af hjelmen også, samt et banner i bunden med ens motto, eller værdi sætning, skrevet på


billedkunstner tegner og illustrator Jakob i fra København

Lav dit eget familie våbenskjold sammen med kunstner Jakob i

Som professionel kunstner bl.a. udi tegning af våben, har jeg nu lavet flere familie våbenskjold. Det foregår i en vekselvirkning mellem jer og jeres idéer til symboler og mig der tegner dem. For til sidst at male våbenskjoldet op som et flot kunstværk.


Symboler

De fleste har symboler de allerede ønsker tegnet i deres våbenskjold, men jeg tegner og designer også selv symboler til våbnet

Dialog og vejledning

Jeg hjælper dig med at sortere i dine værdier og symboler, vejleder dig i forhold til klassiske traditioner omkring familie våbenskjold, lytter til dine ønsker og kommer med idéer til den bedste måde at få vist og brugt dit nye familie våbenskjold.

Vi snakker sammen løbende og finder den bedste løsning

Du får et kunstværk

Når våbenskjoldet er tegnet og vi kender alle symbolerne og det der skal på – så maler eller tegner jeg våbenskjoldet i det medie og den størrelse du ønsker.

Du kan få malet dit våbenskjold på træ og skåret ud, du kan få det malet på væggen, du kan få lavet en håndmalet plakat på kunstpapir… alt kan lade sig gøre

Og du får mere…

Et familie våbenskjold er ikke bare en gave man giver til sig selv – det er en gave der kan gives til slægstmedlemmer i generationer frem. Teoretisk set uendeligt.

Derfor tilbyder jeg at tegne det op digitalt, så det kan blive et symbol der kan kopieres og gives videre i form af plakat eller andet. Et familie våbenskjold er mere end en tegning, det er identitet og værdier

Finder du mit blog indlæg om familie våbenskjold interessant? Måske andre synes det også er spændende…

Familie våbenskjold er en spændende niche indenfor kunstverdenen med en lang, stolt og spændende tradition bag sig. Synes du dine venner også skal inspireres af dette – så del gerne. Spørgsmål kan ske ved at skrive til min mail eller skrive en kommentar nedenfor i kommentar feltet.


Se mere om våbenskjold hér

Våbenskjold design med billede af ørn på toppen af krone lavet af tegner og heraldiker Jakob i

Jakob har tegnet flere forskellige våbenskjold – se dem ved at klikke herunder

Våbenskjold tegning og pris af heraldiker og våbenskjold tegner Jakob i

Hvad koster et våbenskjold? Og hvad er med i prisen? Læs mere


Forside / Illustrationer / Våbenskjold tegning / Våbenskjold pris

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *