Portræt tegning lavet af kvinde

BESTIL TEGNING | SÅDAN FOREGÅR DET


Bestil tegning af illustrator Jakob i og du er straks en del af en kreativ proces. Jeg har i denne hér guide beskrevet hvorledes det foregår, når man bestiller illustrationer hos mig. Jeg beskriver processen fra indledende møde, skitsetegning og til færdig illustration. Jeg har også uploadet en video, hvori jeg forklarer forløbet, når du bestiller en tegning. God læsning.Bestil tegning – sådan er processen

1. Opstarts møde

Hvis du vil bestille en tegning, starter det med at du kontakter mig via telefon eller mail, og efterfølgende sætter vi et møde op – enten online eller vi mødes. På mødet snakker vi om hvor mange tegninger du skal have lavet, til hvornår, til hvilken pris og i hvilken stil. 

2. Prøve illustration

Dernæst laver jeg en prøveillustration til dig, hvor jeg prøver at ramme den stil udfra de beskrivelser du har givet mig. Jeg sender denne til dig efterfølgende. Måske har du rettelser der skal laves, men når du til sidst har godkendt den, går projektet videre, og jeg kan nu starte med at tegne skitser til alle dine illustrationer. stil. 

3. Skitsetegninger

Har du bestilt flere tegninger skal der laves nogle hurtigere blyantsskitser, som idéer til illustrationernes motiver. Når jeg er færdig med dem sender jeg dem til dig – og når du har godkendt dem – kan jeg farvelægge dem, eller rentegne, som det hedder.

4. Illustrationerne tegnes færdige

Jeg farvelægger tegningerne i led med den stil vi besluttede os for ved prøvetegningen. Når illustrationerne er farvelagt viser jeg dem til dig, og når de er rettet til, hvis det er nødvendigt – så er de færdige. Du får efterfølgende tilsendt dine illustrationer. Du kan både få dem som fil på computeren eller få dem i hånden. Du kan naturligvis også få begge dele. 

tegner illustrator ansigt
Børnebogsillustrationer af tegner og illustrator Jakob i fra København
Bestil portrætmaleri af uddannet billedkunstner Jakob i - portræt af kvinde
Freelance illustrator Jakob i laver branding med sine illustrationer
Illustration på bestilling som forestiller et hjerte som der vokser blomster ud af
Malerier til salg kvinde

#1 Opstarts møde når der bestilles tegning

Lad mig høre om dit projekt

Opstarts mødet kan både fungere digitalt hvor vi mødes via Zoom, eller vi kan også mødes fysisk, hvis der ikke er for langt mellem os. Vi kan mødes i mit atelier, eller vi kan tage en kop kaffe på en café. Det er helt op til dig. 

På mødet skal vi snakke om din idé med at bestille en eller flere tegninger. Jeg skal have svar på et par spørgsmål inden vi kommer igang. Det er typisk – 

– Hvor mange illustrationer skal du bruge?
– Hvor skal du bruge dem? Skal de udgives i en bog, bruges på nettet eller er det ren udsmyknings kunst?
– Hvilken stil ønsker du? Bestil tegning med akvarel, tusch, lavet på computer eller…?
– Hvad skal de forestille?
– Bestil tegning til nettet, bog eller…?

I forhold til stilen vil jeg vise dig nogle af de stilarter jeg har lavet i forvejen, og jeg kan høre dine input. Vi skal have aftalt om de skal farvelægges, og i så fald, med hvilken maling. Akvarel, blyant, tusch, akryl…? Vi skal også have fastslået om du skal have designet en speciel figur eller hovedperson til projektet. 

Det praktiske – økonomi og tid

På opstartsmødet skal vi også have snakket om nogle praktiske ting – nærmere bestemt tid og økonomi. Inden vi mødes beder jeg dig se mine priser, og jeg fortæller dig omvendt om hvornår jeg har hul i kalenderen til at lave illustrationerne. 

På selve mødet lærer jeg jo omfanget af din opgave at kende, og kan derfor komme med et prisestimat til dig. Det sender jeg på mail efter mødet.

Er vi enige om prisen og tidshorisonten for opgaven – så kan jeg gå igang med at tegne en illustration som udkast til dine færdige illustrationer.

Jeg er ovenud tilfreds med resultatet, Jakob, og er virkelig glad for, at jeg spurgte dig i første omgang. Du har fanget lige præcist dén streg, jeg i første omgang håbede på

– Stig Nyeng, forfatter

#2 Prøve illustration

Feedback på prøveillustration

Prøve illustrationen har til formål at fastlægge stilen, hvis man bestiller tegninger hos mig. Den lægges tidligt i det kreative forløb om at skabe illustrationerne, for at se om jeg kan ramme noget du kan lide. Jeg tegner den på baggrund af den snak vi har haft på det indledende opstarts møde. 

Skal du også have designet en figur til dit illustrations projekt, vil jeg typisk prøve at kombinere det – så jeg tegner figuren i den stilart vi fik snakket os frem til. Når den er færdig, får du tegningen at se. 

Nu er det tid for dig til at komme med din feedback på prøvetegningen. Måske skal den rettes til, og i så fald gør jeg det, indtil vi finder frem til det rigtige udtryk. Er den omvendt lige i øjet er det bare perfekt, og jeg kan gå videre med at tegne motiver til de resterende tegninger. Det er dig som kunde der godkender prøve illustrationen.

Kontrakt ved bestilling af mange tegninger

Er vi begge glade for prøve illustrationen og samarbejdet indtil videre – så kører vi videre med projektet. Skal du kun bestille en tegning, så er vi på nuværende tidspunkt stort set færdige. Men skal du bestille mange tegninger, så laver jeg en kontrakt på arbejdet med et mindre booking beløb på ca. 20 % af den estimerede samlede pris. Kontrakten sikrer at arbejdet bliver til noget for os begge. Jeg kan være sikker på du er seriøs og ikke hopper fra projektet, og du kan være sikker på jeg laver arbejdet – og ikke tager andre opgaver ind, i stedet for dit arbejde. Når kontrakten er underskrevet og bookingbeløbet betalt – så kan projektet gå igang.

Prøve illustration lavet som indledende stil forslag til børnebog, og den endelige illustration efter samarbejde mellem kunde og illustrator.

#3 Skitsetegninger eller storyboard

Når man er enig med stilen i prøveillustrationen og alt det formelle er på plads, så begynder jeg at tegne løs. Jeg tegner et udkast til alle de tegninger du har bestilt med blyants tegning. Her former jeg de forskellige elementer og laver kompositionerne, altså hvad der skal være hvor i billedet. Har du bestilt illustrationer der sammen skal fortælle en historie – vil du modtage disse blyantstegninger som et storyboard. 

Når jeg har færdig tegnet alle blyants tegningerne sender jeg dem til dig. Du skal nu godkende dem og/eller komme med rettelser. Skal nogle af figurerne være lidt større? Synes du illustrationerne hænger sammen? Skal der tegnes fra en anden vinkel? 

Alt dette tager vi nu. Jeg retter dem til og du vil modtage de rettede tegninger.  Laver vi alle rettelserne i denne fase med blyantsskitserne, sparer vi meget tid, og dermed penge, fremfor at rette i tegningerne efter de er farvelagt. 

Når alle skitserne er godkendt af dig, kunden, jamen så går projektet videre. 

Skitsetegningen, eller storyboard tegningen, lavet til børnebog. Tegningen blev godkendt af forfatteren, og dernæst rentegnet og farvelagt.

#4 Illustrationer tegnes færdige og sendes

Efter skitse fasen skal alle illustrationer nu farvelægges. Det er den mest tidskrævende del af illustrations processen, og du skal påberegne at der går et stykke tid inden de er færdige. Men du skal være velkommen til lige at skrive og høre hvordan det går. 

Når de er tegnet færdige, viser jeg dig de færdige illustrationer ved at sende dem via mail. Du får selvfølgelig mulighed for igen at få lavet ændringer, eller få tegnet noget om. Det er klart – jeg ønsker du skal være tilfreds med opgaven.

Men når du til sidst har godkendt dem – ja så er projektet slut. Du får så overleveret illustrationerne på den måde du ønsker. Er de farvelagt i hånden får du dem naturligvis, men du kan samtidig også få dem scannet ind og retoucheret. Du kan også bestemme hvilken størrelse jeg skal lægge dem i, således at de kan bruges optimalt i det medie de skal vises i, f.eks. til en bog eller til nettet. Der er forskel på hvor stor opløsningen skal være afhængigt af hvor de skal bruges henne. 

Når du har fået dine illustrationer, så er projektet slut – og jeg håber du har været glad – både for processen og det endelige resultat.

Bestil tegning – hvad koster det?

Prisen når man bestiller en tegning er afhængig af tiden man bruger på den. Tiden er afhængig af hvor detaljeret tegningen skal være. Klik forneden og læs mere om priser på bestillings tegninger

Blyantstegning på fint glat papir

TIP: Brug dine illustrationer allevegne, igen og igen – og få mest muligt ud af dem

Har du fået lavet lækre, flotte illustrationer – jamen så vil jeg anbefale du udnytter dem mest muligt. 

Brug dem der hvor de er tiltænkt, men brug dem da også til reklame for dit produkt – læg dem på Facebook og Instagram og læg dem ud på din hjemmeside. Lav evt, reklamekampagner for dem på SoMe eller få dem animeret eller videofilmet således de virkelig bliver bemærket. Det lange arbejde er at få dem lavet, så det er da smart at bruge dem mest muligt efterfølgende. 

Gode illustrationer skaber masser af identitet om dit projekt og masser af opmærksomhed. Tag en snak med mig, og jeg kan komme med nogle forslag til hvad du kan gøre, og hvad mine tidligere kunder har gjort. Har du lyst til at lave en plakat ud af dem eller flyers – så finder vi nok ud af det. 


Illustration som reklame for Directory of Illustration i Californien


Har du spørgsmål når du skal bestille en tegning?

Der kan være mange ting man kan være i tvivl om når man skal bestille en tegning. Jeg har prøvet at forklare hvordan vi samarbejder på denne side, men det kan være svært at få det hele med. 

Kontakt mig da endelig hvis der er nogle ting du undrer dig over eller vil vide mere om. 


Hjælper mit blog indlæg dig? Måske det kan hjælpe andre – del det hér

Del gerne indlægget hvis du kunne lide det. Stil endelig også gerne spørgsmål eller kommentér – jeg svarer gerne på spørgsmål.


Se flere illustrationer

Professionel tegner illustrator Jakob i bor i København

Se illustrationer i mange forskellige stilarter og medier

Pris for illustrator Jakob i når man bestiller illustrationer

Læs om hvordan man kan spare på illustrationsarbejde


Forside / Illustrationer / Spar penge på illustrationer / Beregn illustrations pris

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *